75 prosent av danske fjøs har hatt blåtungesmitte

Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.

Arla tok i desember ut tankmelkprøver fra alle danskje melkebruk, og resultatene viser at tre av fire besetninger har fått påvist antistoffer mot blåtungevirus. Leder for Foreningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, sier til Maskinbladet at dette er både overraskende og bekymringsfullt. Han fikk selv smitten på fjøset etter utbruddet i august, og det førte til tap av mange kalver og reduksjon i melkeproduksjonen. Han spør seg om den vaksinasjonsstrategien som har vært valgt har vært den riktige. Poulsen mener den store utbredelsen av antistoffer mot blåtungevirus reiser spørsmål om det er den riktige vaksine som er valgt, om det hjelper å vaksinere og om en boostervaksine vil gjøre noen forskjell.

Les mer om Blåtungevirus: Mål om å begrense spredning i tid og rom

Geno møter blåtungeviruset

Siste nytt

Helmelk gir mindre fedme

Bilde …

En amerikansk undersøkelse viste at inntak av helmelk var negativt assosiert med kroppsvekt, BMI (kroppsmasseindeks) og midjeomkrets, samt forekomst av fedme.

Nye eigenskapar i eksteriørvurderinga

Bilde …

Som omtalt i sist Buskap har eksteriørvurderinga som Tine Rådgjeving utfører for Geno endra seg ved at me har teke inn tre nye eigenskapar og fjerna ein. Den som har gått ut er vridde klauver, der informasjon frå klauvskjæring erstattar opplysning ved eksteriørvurdering. Dei tre nye er speneretning framme og bak, og lynne.

Munn- og klauvsjuke påvist i Tyskland

Bilde …

Den fryktede storfesjukdommen har blitt påvist i Tyskland for første gang på 30 år.

Har det best ved å være litt i forkant

Bilde …

Uroen for at enda en kalv skal bli syk, at celletallet øker eller at ei ny ku begynner å halte, er gjenkjennelig for de fleste. Forebygging er interessant, gir bedre økonomi, men også mindre uro. Dette betyr mye for Ole Håkon Opsata som helst vil være litt i forkant.

10 på topp GS

Bilde …

To ganger i året presenterer Buskap en liste over de 10 genotypede NRF-hunndyrene med høyest avlsverdi.